Maistas – viena iš nedaugelio temų, su kuriomis susiduriame kiekvienas. Būtent todėl maisto ateitis, šiame sektoriuje plėtojamos inovacijos ir brėžiamos tendencijos ir tai, kaip jos prisitaikys prie visuomenės pokyčių, buvo Lietuvos inovacijų centro organizuoto renginio Marijampolėje „Maisto inovacijos: kas ir ką valgys ateityje” ašis.
„Maisto sektorius yra tas sektorius, kuris patiria bene didžiausią spaudimą iš aplinkos. Jį veikia tokios globalios tendencijos kaip visuomenės senėjimas, klimato kaita, įvairūs aplinkosauginiai reikalavimai – visa tai daro didelę įtaką maisto sektoriui. Todėl būtina apžvelgti tendencijas, išsiaiškinti, kokią situaciją turime šiandien, ir kalbėti apie tai, kas mūsų laukia ateityje” – teigė LIC Inovacijų analizės ir politikos departamento vadovė Giedrė Ramanauskienė.
Kiekvienas miestas turi savo specializaciją, o viena iš Marijampolės specializacijos ašių yra būtent maistas. Čia įsikūrusi ne viena didelė maisto sektoriuje veikianti kompanija bei mokymo įstaigos, kurios ruošia šios srities specialistus.
„Maisto pramonės plėtojimas miestui – tai galimybė, kurią turi matyti tiek vietos valdžia, tiek ir LEZ. Kuriant šios specializacijos ekosistemą svarbu nebijoti. Nebijoti pritraukti įmonių, kurios gamina iš įdomesnių žaliavų, pavyzdžiui – vabzdžių. Drauge vietos verslas turi gebėti inovuoti. Kuriant inovacijas galima panaudoti ir tokius įrankius, kokius siūlo šios konferencijos organizatoriai – Lietuvos inovacijų centras. Jie yra sukūrę daug metodinės medžiagos, kaip net ir mažos įmonės gali pritaikyti savo produkciją vyresnio amžiaus žmonėms ar žmonėms, turintiems specialių poreikių. Tai yra galimybė verslui inovuoti ir atrasti kažką naujo” – maisto pramonės svarbą Marijampolei komentavo Seimo narys Andrius Vyšniauskas.
Lietuvos inovacijų centro drauge su užsienio partneriais sukurti gerųjų praktikų leidiniai ir mokymosi programos jau padeda įmonėms kurti produktus vyresnio amžiaus žmonėms. Vienas jų WeZoop sukurtas rauginto pieno gaminys Rituami, praturtintas baltymais, vitaminais ir mineralais.
„Anksčiau tokio lietuviško produkto šalies rinkoje nebuvo. Pastebėjome, jog trūksta produktų, skirtų vyresnio amžiaus žmonėms, kurie būtų maistingi ir kurie padėtų užtikrinti pilnavertę mitybą” – istoriją, kaip gimė Rituami pasakojo WeZoop technologas Marius Užupis. Įmonė tikisi, kad jau artimiausioje ateityje produktas atsidurs visuose Lietuvos senelių namuose, ligoninėse bei kitose įstaigose.
Susipažinti su iniciatyvos PIFS kontekste parengtomis mokymosi programomis galite čia: https://www.innovatingfoodforseniors.eu/open-education-resources-lt/
Dėkojame konferencijoje dalyvavusiems pranešėjams iš Marijampolės savivaldybės, Marijampolės kolegijos.
Renginio nuotraukų autorius Vytenis Skroblas.
Paskutinį kartą redaguota 16 gruodžio 2022